Historie Goudbaai sinds 1884

Terschelling is van oudsher een varende natie. Natuurlijk zagen ook vorige generaties daar geld in zo is op Terschellingen een hogere Zeevaartschool gehuisvest. De Willem Barentz waar anno heden ten dage nog steeds een goede opleiding genoten kan worden.

Walvisvaart

Bijzonder is te bedenken dat het op Terschelling ooit begon met de Walvisvaart en Visserij. Men verdiende het geld ‘op het water’. Walvisvaarders hadden zo na jaren van noeste arbeid een aardig zakcentje bij elkaar gevaren. De overgave wil dat ze van dat geld een klein huis met een koe, een geit en een paard kochten. Zo heeft  Terschelling z’n eerste bewoners gekregen.

Na jaren van afwezigheid is de visserij weer teruggekeerd op Terschelling. Wanneer u langs de kade loopt en een Bootsman ziet, vraag dan naar verse garnalen.

Baaiduinen en familie Goudberg

Baaiduinen

Wanneer men vanuit het erf van de vakantiehuisjes kijkt naar het achterland zijn de Terschellinger duinen te zien. Wanneer Terschelling op Google Maps bekeken wordt is er een duidelijke inham in het land te zien. Zo wil de overgave, is Baaiduinen aan haar naam gekomen. Wanneer we daar de familienaam van Bertus en Brechtje Goudberg aan toevoegen is door samenvoeging de naam Goudbaai snel ontstaan.

Pand van het Bakkersbedrijf familie Goudberg te Baaiduinen

De Bakkerij

In de jaren twintig stond op de plek van de vakantiehuisjes een echte Bakkerij. Uit de tijd dat elk gehucht nog minstens 2 of 3 bakkerijen had. Na de families Stada, van Galen en Stol hier hun bakkerijen hebben gehad werd door de opkomst van de supermarkten een nieuwe weg ingeslagen. Fysiotherapeut Hesselink.

Het Loonbedrijf

Wat Hesselink niet kon vermoeden is dat de Eilander dokters van toen niets zagen in ‘Heil massage’. Het had geen toegevoegde waarde voor de patiënten. Maar wat de Fysiotherapeut wel goed inzag was de verhuur van appartementen. Zo ontstond op het terrein van Goudberg de eerste twee verhuur objecten.

Maar de inkomsten waren voor Hesselink te gering en hij ging weer terug naar de vaste wal.  Zodoende werd de Goudbaai overgedaan aan de vader Durk Goudberg die hier in 1958 met z’n loonbedrijf  aan de slag ging op Terschelling.  

Andere boeren uit de Terschellinger omgeving hadden ook behoefte aan het loonbedrijf en zo kwam het dat Durk zich in 1965 vestigde op Terschelling. En zie daar het begin van vakantiehuizen verhuur van de Goudbaai.

Boek hier uw vakantie

De zekerheid van: